Home » Blog » Fit tijdens de zomer!

Fit tijdens de zomer!

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 17:50

De meteorologische zomer is 1 juni begonnen, op ons noordelijk halfrond. 21 juni begon de astronomische zomer. Meteorologisch of astronomisch, als ik het zeggen mag; laat de zon maar schijnen! En dan 's nachts de regen, want dat is goed voor de natuur :) Hogere temperaturen, langer lichte dagen, slippers, zonnebrillen, korte broeken, jurken en hemden.. heerlijk. Struinen door de natuur, genieten op en aan het water. Misschien ook een evenement, erg fijn. En natuurlijk een lekker hapje/bbq hier en een heerlijk borreltje daar! En als laatst wellicht een paar vakantie dagen/weken in binnen- of buitenland?  

 

Hoe ga jij er voor zorgen dat jij fit blijft, tijdens de zomer? Wat is je doel deze zomer als het gaat om je gewicht? Wil je op gewicht blijven of wil je er nog wat af hebben? Of draag jij vaak juist ná de zomervakantie net iets meer gewicht bij je? 

Eigenlijk is het wel een rare titel voor de blog 'Fit tijdens de zomer'. 'Fit tijdens je leven' is eigenlijk beter. Want na een fitte zomer, volgt natuurlijk een fitte herfst. Dan een fitte winter, een fitte lente en daarna weer een fitte zomer :)

 

Feit blijft: in de zomer hebben velen van ons meer verleidingen te weerstaan als het gaat om het eten/drinken. Ook bewegen velen van ons minder. Door een mogelijke zomerstop van de sportvereniging of 'gewoon' vanwege de hitte. Sommige mensen kiezen voor een strandvakantie, met zo min mogelijk beweging (het liggen als een zeester op het strand met af en toe een draai over de lengteas).  Natuurlijk ervaren andere mensen juist een fitter lichaam (en geest). Omdat zij juist méér actief zijn (beachvolleybal, wandel- en fietsvakanties). En kiezen zij bij hogere temperaturen eerder voor frisse salade dan voor de pasta/aardappels/rijstgerechten en hompen vlees.

 

Kom, kijk eens naar de volgende opties van bewust keuzes. En kies welke het beste bij jou passen:

  1. Beperk koolhydraten; neem een eitje, een schaaltje rauwkost, een aantal olijven, een gezond wrapje, een stukje pure chocolade of een handje noten.
  2. Beperk snelle suikers; zoals in alcohol. Maak alcoholvrije cocktails (spa rood met wat fruit en een rietje). Wissel je alcoholische versnapering af met een glas water. Nip je alcoholische versnapering, met je pink in de lucht!
  3. Beweeg meer; wandel/fiets voor de hitte. Lekker vroeg in de ochtend of na die verkoelende regenbui. Stap eerder uit de bus, een halte voor aankomst en geniet van wat je ziet. Wissel je strandwandeling af; met de voeten in de branding en door het mulle zand. En hoe leuk is badminton ook al weer :). Welke leuke combi-krachtoefeningen wil je bijvoorbeeld 2x per week even doen? Denk aan je extra water!
  4. Kijk naar de verhouding op je bord bij de bbq; bestaat (meer dan) de helft van je bord uit vlees? Hoe creatief ben jij met groentes op de bbq? Kies je voor rood vlees of wit vlees? En hoe staat het met je (vette) vis recepten?
  5. 7-8 uur slaap; houdt je slaapkamer koel! Op ongeveer 18 graden doet ons lichaam het goed in de nacht. Wat heeft jouw slaapkamer nodig om richting deze temperatuur te komen? Wanneer neem jij je laatste alcoholische versnapering? Ook dit heeft zeker effect op je nachtrust!
  6. Kijk samen met je gezin of je visite hoe jullie de dag/avond indeelt; ga je samen een heerlijke dag vertoeven op een bootje? Kies bewust wat je meeneemt. Strek de benen af en toe, misschien mag/kan je een rondje zwemmen om de boot? Even lekker neuzen in dat leuke haventje? En tijdens die gezellige avond bij vrienden thuis, plan een heerlijke wandeling tussendoor. Huur tandems, wees samen actief en geniet daarna van het eten/drinken én vooral van elkaar!

 

NB: in het verleden behaalde resultaten bieden ook garantie voor de toekomst!

 

Geniet van de zomer, geniet van elkaar, ga samen op pad, tot na de zomervakantie!