Home » Blog » Techniek staat voor niets

Techniek staat voor niets

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 19:45

Wat is er nou leuker, fijner, uitdagender, zinvoller, gezelliger, gezonder, vermakelijker en aangenamer dan lekker aan je eigen lichaam te werken?

Degene die werken aan hun lichaam hebben vaak verschillende redenen om dit te doen. Mijn reden is alles wat hierboven staat. Wanneer ik weg loop uit 'the gym', ben ik al weer aan het aftellen wanneer ik weer kan :) Sommige sporters hebben hetzelfde gevoel, sommigen niet. 

 

Dit zijn een aantal redenen waarom jij wellicht traint/wil gaan trainen: 

 • omdat het leuk is
 • omdat het gezond is (verbetering van fit gevoel, verbeterde conditie/uithoudingsvermogen, verbeteren lichaamssamenstelling, etc.)
 • omdat het de mentale batterij weer oplaadt
 • omdat het zelfvertrouwen geeft
 • omdat het voldoening geeft
 • omdat het samen met anderen is
 • omdat het je humeur verbetert
 • etc. 

 

In alle gevallen is het (erg) belangrijk dat je techniek goed is. Bij alle takken van sport, bij elke specifieke training én bij elke oefening. 

 

Er zijn natuurlijk een aantal gevolgen wanneer de sport/training uitgevoerd wordt met een onjuiste techniek:

 • blessures (knie-, rug-, schouderklachten, etc.)
 • de bestaande klachten verergeren (rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, etc.)
 • de verkorte spiergroep wordt nog korter (bv. de heupspieren)
 • de sterke spiergroep wordt nog sterker (door bv. te trainen in een voorkeursstand)
 • de zwakke spiergroep blijft zwak (door bv. te trainen in een voorkeursstand)
 • etc. 

 

Ik kom zelf uit de wereld van de groepslessen (body pump, body attack, body balance, dance, aerobics, steps, callanetics) en fitnesstraining.  Welke sport je ook doet, het is belangrijk dat je trainer weet wat voor training jij nodig hebt! Hoe jouw lichaam in elkaar zit en hoe de training/sport eventueel aangepast moet worden zodat jij géén blessures krijgt of je eventuele klachten verergeren! 

 

Er bestaan een heel aantal basis regels, als het om training gaat. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar de sport motorische vaardigheden:

 • snelheid
 • kracht
 • uithoudingsvermogen
 • mobiliteit
 • coördinatie

 

Wil je op een goede manier trainen, dan bevat jouw training deze 5 vaardigheden. Maar dan ben je er nog niet! Wat maakt het dat je, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van de Hip Thrust (zie foto), kiest om de handen in de nek te houden? Blijf je met je neus naar het plafond kijken tijdens het uitvoeren van de oefening, of juist niet? Zet je de voeten op heupbreedte of juist niet? Op welke afstand van de heupen zet je de voeten sowieso neer? Wanneer kies je ervoor om van 2 voeten over te gaan naar 1 voet en waar laat je dan het onbelaste been? In welk tempo gaan de heupen van laag naar hoog? Wat maakt het uit of je langzaam of snel de beweging uitvoert? En wanneer wil je de beweging juist vasthouden? Dit zijn echt zeer interessante vragen! Met voor de sporter een wereld van verschil.  

 

Er is (bijna) geen goed/fout antwoord. Het heeft namelijk alles te maken met wat jouw doel is! Wat heb jij nodig; welke techniek heb jij nodig om te bereiken wat jij bereiken wil, passend bij jouw lichaam?

 

Het is erg belangrijk om van te voren te testen waar iemand 'staat' in algehele fitheid (mobiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid). Dan weet je namelijk als trainer (en sporter) waar de sterke en zwakke punten liggen. Dan weet je waar je accenten kan leggen en zo je training dus doelgericht kan maken. Welke spier(groep) moet er extra op kracht getraind worden en welke spiergroep juist op mobiliteit of bijvoorbeeld coördinatie.  Tenslotte is het ook erg belangrijk om rekening te houden met iemands beroep (heeft iemand een actief beroep of juist een zittend beroep). Heeft iemand COPD, Reuma, Artrose of bijvoorbeeld een Scoliose?

Want wat is uiteindelijk je doel? Maak je alleen gebruik van je fitheid tijdens de sport of ook tijdens je dagelijks leven? 

 

Tenslotte vind ik het dan ook erg belangrijk dat je in je eigen ADL (Algemeen Dagelijks Leven) merkt dat je traint/sport. Dus hoe vertaalt de training zich bijvoorbeeld in het doen van de huishouding, tijdens het stoeien met de kinderen of het gebruik van een bepaalde lichaamshouding tijdens het werk? Hoe zit het trouwens met je werkplekinstellingen? Een volgend blog, na de zomer.

 

Daar ligt de kracht, daar ligt mijn kracht. Met mijn kennis en kunde kan ik jou professioneel begeleiden. De training pas ik aan op jou. Op jouw 0-meting en op jouw doel. Als je vertelt dat je fit wilt worden, wil ik o.a. weten waarvoor en waarom nu? Wat is jouw motivatie, wat heb je er voor over en wat gaat het je opleveren. En als je het groter wilt aanpakken, dan kijken we samen naar je complete leefstijl (beweging, voeding, slaap en stressmanagement, houding-beweging op het werk en thuis).

 

Ik ben jouw Leefstijlcoach, jouw Houding- en Bewegingscoach (Oefentherapeut Cesar), jouw Personal Trainer en jouw Verpleegkundige. 

 

Kijk voor meer informatie op 'het Eigen Kracht Traject'. Jij bepaalt op welk vlak jij je winstpunten wilt behalen en wat jij daar voor nodig hebt. 

Eigen kracht traject / Trajecten | FitmetNicole

 

Kom, dan gaan we samen op pad!