Home » Blog » Mijn positieve gezondheid

Mijn positieve gezondheid

Gepubliceerd op 3 juni 2021 om 19:50

Gezondheid! Dit zeggen we bijvoorbeeld tegen de ander wanneer deze moet niezen. Gezondheid, best een raar woord eigenlijk. Wat betekent gezondheid voor jou? Voel je je minder gezond wanneer je een keertje moet niezen? Voel je je extra gezond wanneer je 300 gram groente eet op een dag? Wanneer je een chronische ziekte hebt, betekent dit dan dat je niet gezond bent? En wanneer je niet meer zo ver kan wandelen of hardlopen als vorig jaar, ben je dan minder gezond dan vorig jaar?

 

Wat is gezondheid eigenlijk? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de definitie van gezondheid:

-Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte- 

Mmmm, dan ben ik niet gezond. Ik heb  fybromyalgie, mis een stuk long en heb hooikoorts. Mijn fysieke welbevinden 'vindt er soms wat van'. Soms maak ik mij (te veel) zorgen. Ook mijn geestelijke welbevinden 'vindt er dan wat van'.

Deze definitie is uit 1948.. 

 

Gezondheid is meer dan alleen het niet ziek zijn! Het is meer dan fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met de Positieve Gezondheid. Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber is verder gaan kijken; wat houdt gezondheid in? Het volgende kwam uit het onderzoek: veel mensen vinden vooral een betekenisvol leven erg belangrijk! En daar kan ik mij helemaal in vinden.

Want ondanks het ontbreken van mijn toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden, ben ik toch een verdraaid gelukkig mens en leid ik een zeer betekenisvol leven!

 

De Positieve Gezondheid omvat 6 pijlers:

  1. Lichaamsfuncties - Ik voel me gezond en fit
  2. Mentaal welbevinden - Ik voel mij vrolijk
  3. Zingeving - Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  4. Kwaliteit van leven - Ik geniet van mijn leven
  5. Meedoen - Ik heb goed contact met andere mensen
  6. Dagelijkse leven - Ik kan goed voor mezelf zorgen

 

Zonder 1 van deze punten 'valt alles weg'. De portemonnee is gevuld. Je eet goed, slaapt goed en beweegt goed. Je hebt veel vrienden/familie én je kan voor jezelf zorgen. Maar wanneer je jezelf niet kan accepteren, geen idealen hebt  of moeite hebt met omgaan met veranderingen dan kan je je toch minder 'gezond' voelen.

En wanneer je jezelf vaak hoort zeggen 'waarom ik?' in plaats van 'wat ga ik nu doen?', dan ligt daar wellicht nog een winstpunt voor je. 

 

-Als je straks terugkijkt op je leven, waar wil je dan echt mee bezig zijn geweest? Wat doet er dan het meeste toe?- 

Dit vind ik een erg mooie vraag. Zingeving is een enorm belangrijke kracht die jouw gezondheid kan stimuleren. Een paar wortels extra eten op de dag kan hier echt niet tegen op!

 

Doe zelf de test:

Vragenlijst Volwassenen - Mijn Positieve Gezondheid

 

Tijdens deze test beantwoord je 42 vragen over de verschillende onderwerpen. Na afloop zie je jouw score. Je antwoorden brengen je Positieve Gezondheid in kaart, middels het spinnenwebmodel. 

 

Waar liggen jouw winstpunten? Op welk vlak wil jij je ontwikkelen? Hoe wil je dit aanpakken?

 

Kom, dan gaan we samen op pad!