Home » Blog » Slaap je gezond!

Slaap je gezond!

Gepubliceerd op 15 november 2020 om 16:34

Ben jij uitgerust na de nachtrust? Hoe zit het met jouw herstel, zowel fysiek als mentaal?

Je slaap heeft hier veel over te zeggen. Naast natuurlijk je voeding, je stressmanagement en bijvoorbeeld je beweging. Nu even terug naar de slaap, de eerste levensbehoefte.

 

Volwassenen hebben gemiddeld 7 á 8 uur slaap nodig per dag. Wist je dat wanneer je 6 uur nachtrust hebt, je al 4x zoveel risico loopt om verkouden te worden vergeleken met degenen die een uurtje langer slapen? Dat is interessant, zeker in een tijd wanneer veel mensen meer bewust bezig zijn met hun immuunsysteem. 

7 á 8 uur slaap is belangrijk, naast het aantal uren is het ook belangrijk dat we routine hebben in de tijden wanneer we slapen gaan en wanneer we wakker worden. Onze grootouders en degene daarvoor zeiden het al: 'rust, reinheid én regelmaat'. 

Wist je dat je aan het begin van de nachtrust met name fysiek hersteld (de diepe slaap) en dat het lichaam juist aan het einde van de nachtrust werkt aan het mentale herstel (de REM slaap). Dus wanneer de nachtrust te kort is en je een 'korter lontje' hebt is dat niet gek! En wanneer je je niet fit voelt, wil je dus vanzelfsprekend eerder naar bed!

 

Slapen, het is een fantastisch fenomeen. Het lichaam hersteld en doet nieuwe energie op. Het immuunsysteem werkt beter bij een goede nachtrust. Slapen is goed voor het humeur én is belangrijk voor het leervermogen. En zo is het slapen goed voor nog veel meer. 

 

Ervaar jij problemen rondom de slaap? Wil jij met mij jouw slaappatroon bekijken? Wees welkom, slaap er gerust nog een nachtje over.